Ei joustoa autokuskeille tai läheteille

English / Facebook

Viime viikkoina lunta on satanut huomattavia määriä, jopa niin paljon, että vaikeimpina päivinä poliisi on suositellut etätyön tekemistä niille, joille se on mahdollista, koska tieolosuhteet ovat olleet erittäin hankalat. Vaikka Foodoran ja Woltin lähetit on määritelty freelancereiksi, tai “lähettikumppaneiksi”, on heidän työskenneltävä säässä kuin säässä.

Yhtenä päivistä, jolloin lunta satoi poikkeuksellisen paljon, erään Foodoran autolähetin auto oli jumiutunut lumeen, eikä hän päässyt aloittamaan vuoroaan. Lähetti ei voinut perua vuoroaan vaadittua vuoroautta aiemmin, joten hän sai poissaolomerkinnän, mikä vaikeuttaa vuorojen saamista tulevaisuudessa. Lähetti pyysi, että poissaolomerkintä poistetaan, koska hän ei saanut autoaan liikkeelle, mutta Foodora kieltäytyi, koska olishan lähetti voinut tilata hinausauton—omalla kustannuksellaan.

Läheteillä on siis kaikki työntekijän velvollisuudet: he eivät voi kieltäytyä taloudellisesti kannattamattomista tilauksista, olla saapumatta vuorolle ja heidän on seurattava ajojärjestelijöiden ohjeita. Tästä huolimatta heillä ei ole työntekijän oikeuksia. Jos he loukkaantuvat, sairastuvat tai jos heidän ajoneuvonsa hajoaa, eivät Foodora tai Wolt ota mitään vastuuta. Vaatimalla, että lähetit käyttäytyvät kuin työntekijät, mutta kieltämällä heiltä työntekijän oikeudet, Foodora ja Wolt yrittävät nyppiä rusinat pullasta.

Foodoran ja Woltin hyötynä mainostama freelancer-sopimuksen “joustavuus” hyödyttää vain heitä itseään

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *