Vaatimukset

in English

Me Foodoran ja Woltin lähetit vaadimme:

 1. Palkkionalennukset on peruttava 
  Sekä Foodora että Wolt ovat leikanneet lähettiensä palkkioita. Wolt aiemmin ja Foodora kesällä 2018. Yritykset voivat leikata lähettiensä palkkioita milloin haluavat, sillä lähetit ovat töissä freelancer-sopimuksilla, eikä heillä ole siten työntekijän turvaa. Yritys voi myös irtisanoa lähetin vailla perusteita.
 2. Läpinäkyvä ja ennakoitava vuorojen jako
  Molemmissa yrityksissä vuorot annetaan lähettien valittaviksi läpinäkymättömällä tavalla. Yritysten käyttämät algoritmit jakavat lähetit suorituspohjaisiin ryhmiin, joille vuorot annetaan eri aikoihin valittaviksi. Lähetti ei tiedä tarkalleen millä perusteilla jako tehdään ja millä mittareilla hänen suoritustaan arvioidaan.
 3. Taukotilat läheteille
  Sekä auto- että pyörälähetit tarvitsevat taukotilat, joissa he voivat odottaa tilauksia, käydä vessassa, säilyttää tavaroitaan vuorojen aikana, syödä ja korjata pyöriään. Erityisesti pyöräläheteille taukotilat ovat tärkeät, sillä he joutuvat usein paikkaamaan renkaita ja koska he työskentelevät ympäri vuoden säässä kuin säässä ulkona, myös talvisin. Foodoralla oli aiemmin taukotilat, jotka se sulki 2017 ja avasi uudelleen 2019 kampanjamme pitkällisen painostuksen jälkeen, mutta vain Helsinkiin. Woltilla ei ole ikinä ollut taukotiloja.
 4. Työvälineet, sairas- ja onnettomuustapaukset on korvattava
  Sekä auto- että pyörälähetit maksavat itse ajoneuvojensa ylläpidon, puhelimen käyttökustannukset ja muut työvälineensä. Erityisesti polttoainekulut ovat huomattava kuluerä autoläheteille. Koska lähetit ovat freelancereita, ei heillä ole oikeutta sairaslomaan tai vakuutuksia. Liikenteessä työskentely on vaarallista, erityisesti pyöräläheteille ja siksi vakuutukset ja sairaslomat ovat välttämättömiä.
 5. Mahdollisuus solmia työsopimus
  Lähettien työehtoihin ja -oloihin liittyvät ongelmat voisi helpoiten ratkaista työsopimuksilla. Vaadimme, että yritykset tarjoavat läheteille mahdollisuuden solmia työsopimukset, jos he niin haluavat. Aiemmin Foodora tarjosi tämän mahdollisuuden. Molemminpuolinen jousto olisi täysin mahdollista toteuttaa myös työsuhteen piirissä, esimerkiksi nollatuntisopimuksilla.