Alustayritykset häviävät oikeudessa

English / Facebook

Foodora hakee tällä hetkellä uusia lähettejä ja mainitsee työhön liittyvänä “joustavan freelancer-sopimuksen.” Freelancer-sopimus on etu kuitenkin vain Foodoralle, ei läheteille. Freelancer-sopimus sulkee lähetin työntekijän oikeuksien ulkopuolelle: freelancerit joutuvat itse maksamaan eläkkeensä, he eivät ole vakuutettuja, heillä ei ole oikeutta sairaslomaan ja heidän palkkioitaan voi leikata tai heidät voidaan irtisanoa koska vain vailla perusteita.

Sekä Foodora että Wolt tarjoavat läheteille vain freelancer-sopimuksia. Tämä on alan käytäntö myös kansainvälisesti ja yritykset kuten Deliveroo, Glovo ja UberEATS kiertävät työnantajan velvoitteita freelancer-sopimuksilla.

Lähetit kuitenkin kamppailevat oikeuksiensa puolesta ja ovat viime aikoina saavuttaneet huomattavia voittoja: Torinossa oikeus totesi, että Foodora oli väärin perustein luokitellut viisi lähettiään freelanceriksi. Vielä suurempi voitto tuli Alankomaissa, jossa oikeus määräsi, että Deliveroon freelancer-lähetit ovat todellisuudessa työntekijöitä ja heihin pätee kuljetus- ja logistiikka-alan työehtosopimus.

Kehoitammekin Woltia ja Foodoraa neuvottelemaan lähettiensä kanssa, sillä työntkeijöiden oikeuksien kiertämisen aika on ohi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *