Suru-uutinen Venäjältä

In English / Facebook

Huhtikuun 16. päivä Artyk Orozaliev, 21-vuotias pyörälähetti, joka työskenteli Yandex Food -ruoankuljetusyritykselle, kuoli ylirasitukseen työvuoronsa aikana. Kuolinsyytutkimuksen tehneet lääkärit toteavat Orozalievin kuolleen sydänkohtaukseen, joka oli mahdollisesti ylirasituksen aiheuttama. Orozalievin kanssa samalla vuorolla työskennellyt Yandexin pyörälähetti kertoi Novaja Gazeta -sanomalehdelle, että Orozaliev oli työskennellyt yhtäjaksoisesti 10 tuntia ja kertonut työtoverilleen voivansa huonosti. Heidän vuoronsa aikana Orozalievin työtoveri oli mennyt kauppaan ostamaan tupakkaa ja palattuaan hän oli löytänyt Orozalievin pyöränsä viereen lyhistyneenä. Orozalievin perheenjäsenet kertovat, ettei urheilullisella nuorella miehellä ollut aiempia sydänvaivoja.

Työtoverin kuolema on herättänyt vihaa Venäjällä työskentelevissä ruokaläheteissä, jotka kertovat, että ansaitakseen 1 000–1 500 ruplaa (n. 13–20 euroa) päivässä, heidän on työskenneltävä 10–12 tuntia. Lähettien mukaan välimatkat ovat pitkiä, heillä ei ole useinkaan aikaa pitää taukoja ja kuljetukset voivat olla painavia. Tämän lisäksi Yandexin lähetit joutuvat maksamaan vuorolta myöhästymisestä 500 ruplaa (n. 7 euroa) sakkoa ja 1 500 ruplaa (n. 20 euroa) väliin jääneestä vuorosta. Kuolemaansa seuranneena päivänä Orozaliev oli saanut tällaisen sakon, koska hän ei saapunut sinä päivänä vuorolleen.

Kolleegamme Artyk Orozalievin traaginen, ja täysin tarpeeton, kuolema osoittaa miksi lähetit tarvtisevat työssään vähimmäisturvan, säällisen palkan ja reilut työolot. Kun ruokalähettiyritykset eivät tarjoa läheteilleen sairaslomia tai vakuutuksia, sulkevat heidät freelancer-sopimuksilla työntekijän oikeuksien ulkopuolelle ja kannustavat sirpaloitetulla palkkiomallilla lähettejä työskentelemään yhä pidempään ja kovemmin, on vain ajan kysymys, että joku loukkaantuu, joutuu onnettomuuteen tai peräti kuolee. Ruokalähettejä on kuollut onnettomuuksissa vuorojensa aikana sekä Italiassa että Ranskassa, ja nyt nuori lähetti Venäjällä kirjaimellisesti joutui raatamaan itsensä hengiltä.

On selvää, että ala ei voi jatkaa enää näin, vaan ruoankuljetusyritysten, tomivatpa ne Suomessa, Venäjällä, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Chilessä tai Australiassa, on aloitettava neuvottelut lähttiensä kanssa työolojen parantamiseksi.

Tänä vappuna vaadimme oikeutta läheteille ja kaikille työntekijöille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *